Tilde van Haaster

Tilde van Haaster is stem- en zang- en theaterdocent. Ze is opgeleid tot ‘Estill Master Teacher’ (EMT) in Estill Voice Training (EVT) in 2013, door Alberto ter Doest, Estill Voice International. www.estillvoice.com.

Verder is ze opgeleid tot zangeres, regisseur en theaterdocent. Bevoegd voor het HBO onderwijs en de buitenschoolse kunstsector.

Haar eerste scholing tot Docent Stemexpressie was bij het Roy Hart Theater in Zuid-Frankrijk in 1994. Zij waren pioniers op het gebied van het bevrijden van de stem voor zang en theater, in een tijd waarin het vak stemtechniek nog niet bestond. Het Roy Hart stemwerk is nog altijd een grote inspiratiebron voor haar. Techniek heeft bij haar altijd als doel om de stem vrij te maken voor expressie.

Als uitvoerend zangeres en regisseur/maker heeft zij jarenlang gewerkt in het professionele (jeugd-)muziektheater. Ze zong in diverse Theater producties en in pop/soul/jazz groepen. Ook heeft zij als regisseur vele toneelvoorstellingen gemaakt in het professionele en amateurtheater circuit.

Tilde heeft 10 jaar gewerkt als vaste stemdocent op de beroepsopleiding voor acteurs aan de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) te Utrecht. Daarnaast werkte ze ook als stem/zang docent op andere Theaterscholen, in Rotterdam, Amsterdam en Den Haag.

“Mijn naam is Tilde. Een “tilde” is het ~ leesteken, die de klank van een (mede)klinker doet veranderen (bijv. nasaleren ã). In Aziatische talen wordt een “tilde” achter een woord ook gebruikt om meer emotie of intonatie aan een woord of zin toe te voegen, of om een klank langer te maken (=zingen!) Wonderlijk genoeg is dat mijn vak geworden.”

De Jan Geurtz opleiding in spiritualiteit en meditatie vormt momenteel een belangrijke basis als achtergrond in haar werk als zang- en stemcoach. Evenals Yoga en Adem technieken, als basis voor een gezond en ontspannen zijn in zin en zang.

THEATER MAKEN

U kunt Tilde inhuren als regisseur voor uw theater of muziekgezelschap. Zij heeft vele regie’s op haar naam staan. Zowel professioneel als met amateurs. De lijst met titels van (toneel)stukken door haar geregisseerd, zijn op te vragen. “Als regisseur pas ik mijn expertise voor stem uiteraard toe in het maken van een artistiek theatraal product.”

ZANGERES

Als zangeres is Tilde ook te boeken met een jazz/soul band “Til in Tune”, voor een feestje of speciale gelegenheid. Voor meer info zie: zangschoolsirene.nl/til-in-tune/

En kijk en luister op het Youtube kanaal!

Scroll to Top