Estill Voice Training

Estill Voice Training (EVT) is ontwikkeld door de Amerikaanse zangeres en wetenschapper Jo Estill (U.S.) en is gebaseerd op ruim 30 jaar wetenschappelijk onderzoek naar de anatomie van de stem. De bevindingen over de werking van de stem waren destijds revolutionair voor de traditionele zangpedagogiek, die was gebaseerd op klassieke zang. Deze specifieke klassieke klankkwaliteit horen we niet terug in de pop of jazz muziek. EVT gaat over alle zang en klankkwaliteiten en is inmiddels wereldwijd populair en in de Nederlandse zangwereld een bekend begrip. Momenteel werken de meeste conservatoria en muziek -theaterscholen met EVT. ‘Belten’ en ‘Twang’ (pop zangkwaliteiten) zijn inmiddels al gangbare begrippen geworden onder zangers. Zie Estill Voice International www.estillvoice.com.

Alle mogelijke klanken die een stem kan produceren, zijn door EVT fysiologisch onderzocht met de nieuwste technologiën (inwendige camera en spiermetertjes). Welke spieren gebruiken we voor de verschillende klanken die we horen en wat gebeurt er allemaal in het strottenhoofd? Onze stem(plooien) en alle spieren daar omheen zijn veel meer aan onze wil en controle onderhevig dan dat we ooit voor mogelijk hielden. Dat is echt een fantastische ontdekkingstocht en uitermate doeltreffend. Je kunt je stem aansturen vanuit de dramatische expressie, maar ook vanuit de spieren. Het strottenhoofd kan bijvoorbeeld kantelen en t kan omhoog of omlaag. Dat is allemaal van invloed op de klank van je stem. Iedere zang- of muziekstijl en iedere expressie vraagt om een andere techniek. We zijn allemaal in het bezit van een prachtig stemapparaat waar we eindeloos veel mee kunnen. Door onze jarenlange en brede ervaring kunnen wij goed inschatten wat er nodig is om je stem beter of vrijer te laten klinken. Dat is een boeiend proces waarin je veel kunt leren over je lichaam, stem, zang en vaak ook over jezelf.
Jo Estill heeft de verschillende klanken in kaart gebracht en een systeem ontwikkeld met stemoefeningen. De zogenoemde ‘figuren’ (afzonderlijke oefeningen) kunnen, indien getraind, afhankelijk van het doel naar eigen smaak en stijl worden ingezet. Elke muziek en zangstijl vraagt tenslotte om een andere klankkwaliteit. Het is dus waardevrij. Alle zangstijlen kunnen getraind worden. Bovendien levert EVT een schat aan oefeningen die ontzettend leuk zijn om te doen waarmee je je stemmogelijkheden leert kennen en je fysieke bewustwording kunt vergroten. Het vraagt soms een enorme focus (mindfullness) en het ontwikkeld je fysieke bewustzijn.

Hieronder een artikel over Estill Voice over adem of stemtechniek, vorig jaar door mij geschreven voor Vocazine, een vakblad van de Nederlandse Vereniging voor Zangpedagogen NVZ

Spreekstem

De technieken uit de Estill Voice Training zijn ook goed in te zetten voor de spreekstem. De Estill Voice figuren zijn voor Acteurs en Stemacteurs een enorme verrijking voor hun spel. Het kan zelfs een ingang voor spelen zijn. Het zal je klankkleuren pallet enorm vergroten. 
Voor stemproblemen heeft EVT vele oefeningen om deze te herstellen. Ben je snel hees of knijp je te veel als je volume wilt maken? Of ben je snel buiten adem? Dat is allemaal door de nieuwste inzichten en training op te lossen.

Universal Voice System is opgericht door Alberto ter Doest https://universalvoice.nl
De grondbeginselen van UVS komen uit de Estill Voice Training. UVS is een stem/zangschool waar je opgeleid kunt worden voor uitvoerend of docerend zanger/es. Zij is gevestigd in Amsterdam en Rotterdam. Bij zangschool Sirene wordt met beide methoden gewerkt, afhankelijk van de opleiding van de docent.

Tilde van Haaster is Estill Master Teacher en bij haar kun je terecht voor introductie cursussen EVT en voor het trainen van de EVT figuren voor het CFP-examen, na een cursus EVT level 1 & 2. Meld je hier voor aan via het aanmeldformulier. Voor de Cursus EVT Level 1 & 2 kun je je ook hier opgeven.

CURSUS EVT LEVEL 1&2 IN ZANGSCHOOL ROTTERDAM

Level 1: 15/16/17 september 2023

Level 2: 30 september en 1 oktober 2023

Scroll to Top